Nostalgibutikens Historia

Juni 1993 började jag (Henrik) sälja köpa och byta inom mina egna Nintendospel hemma. Mitt lager växte snabbt, och i September kunde jag utöka med Sega. Efter julförsäljningen tillkom även Gameboy. Då trycktes även första katalogen i 50 exemplar. Sista steget för ett total sortiment togs i juni 1994, då ett startlager med Super Nintendo köptes in från Nordic Games. Under hela denna period var privatannonsering i framförallt Gula Tidningen och lokala marknader de  huvudsakliga inkomsterna.

November 1994 började den första butiksförsäljningen. Det var då en vägg i familjens möbelaffär med cirka 100 speltitlar som lagret jobbat sig upp till. Det gick bra i liten skala, med ett par kunder per dag och kompletterat med fortsatta annonser i Gula Tidningen och lokala marknader. På den tiden fanns spelbutiker på varje liten ort och den lokala här i Åkersberga hette Micro Games.

Februari 1995 meddelade Micro Games sina planer att lägga ner sin butik. Förhandlingar skedde under våren, och  i samband med nya Àkersberga Centrums invigning den 25 maj 1995 så invigdes även ”Åkersberga Tv-spel” på Stava Gård. Nu blev det succé på riktigt. Under julen 1995 hade vi även en extrabutik i Åkersberga Centrum för att locka fler kunder och visa att vi fanns. Kund genomströmningen ökade hela tiden och vi var i flera år den självklara spelbutiken i alla Åkersbergabors ögon. Med postorder annonserade vi som företag i Gula Tidningen och Lila Tidningen och på Text-Tv för Tv3 och Tv4. Vi fick vara med och skapa en ny spelgeneration genom släppet av Playstation den 1 november 1995 och Nintendo 64 den 1 mars 1996.

1998 var vi en kedja, då vi även tog över ”Norrtälje Tv-spel”. Det fungerade hyggligt men den lilla vinsten gick till löner så det blev tufft att driva två butiker och fortsatte därför bara i Åkersberga. Vi sålde Norrtäljebutiken till Peter som bytte namnet till Spel o Sånt, butiken har fått en mycket bra utveckling hos den nya ägaren.

Februari år 2000 valde jag att dra mig tillbaka, företaget gick att leva på men gav inte riktigt den fulla lön jag som nu 25-åring var klok och förstod man behöver inför vuxenlivet med pensionsförsäkringar och allt vad det heter. Jag ville också ut och säsonga i Åre på hösten. En utförsäljning skedde och det sista gick på Tradera under kontot Nostalgibutiken som då startade. Alla varor såldes.

2002-2003 var jag sugen igen och hade butiksinredningen kvar, jag och min gode vän Carl-Eric köpte på oss en massa spel och öppnade under ett år Games 4 you i centrala Åkersberga. Kort resumé är att centrum hyran inte bär en lokal Tv-spelsbutik. En snabb och smidig stängning utan några skulder blev resultatet.

Sommaren 2014 var jag riktigt trött på mitt arbete på Coop och hade börjat känna av trycket som fanns efter äldre Tv-spel. Sådana där 8-bitars spel som jag var ett fullkomligt proffs på… Kul att folk intresserar sig för dem trots att det finns både Xbox one och Playstation 4. Jag tog fram min samling av NES-spel och googlade efter en billig webbshop-plattform och lyckades lägga upp varorna själv. Vad skulle företaget heta? Det var faktiskt min dåvarande flickvän som då hon såg mitt Tradera alias frågade mig: “-Men kan det inte heta Nostalgibutiken då?” Jo det förstås säger jag och Nostalgibutiken är född!

Nostalgibutikens historia milstolpar:

1993 Hemma försäljning startar. Gula tidningen mm.

1994 Butikshörna startar inne i en annan butik.

1995 Övertog  spelbutik, startade under namnet Åkersberga Tv-spel. Postorder via Text TV.

1996 Nintendo 64 släpps, vi kommer tvåa i flest sålda i Bergsalas säljtävling.

1998 Tog över Norrtälje Tv-spel och var nu en spelkedja ett tag.

2000 Var klar med butikerna och stängde dem. Öppnade Traderakontot, Nostalgibutiken.

2002 Öppnade ihop med en vän spelbutiken Games 4 you i Åkersberga.

2014 Webbshopen Nostalgibutiken.com startades 25 juli och vi ställde ut på Retro Gathering första gången.

2015 Nostalgibutiken öppnade sin butik den 28 mars och ställde även ut på Retrospelsfestivalen Malmö.

2016 Mässorna Comic-Con Stockholm och Nordsken Skellefteå och Retromässan Göteborg tillkom på vårt turnéshema.

2017 Nostalgibutiken bildade Aktiebolag.

2018 Utsedd till årets bästa nya företag i Åkersberga.

2019 Investerar i en ny uppgraderad webbshop och mässor Retromania Örebro, Närcon Linköping och Comic Con Göteborg och Sci-Fi mässorna  tillkommer.

2020 Flyttade vi till större lokal på Företagsallén 10 i Åkersberga med invigning 25 januari med över 200 besökare.